Meedoen en samen maken

Je kunt één of meer van onderstaande voorbeeldideeën gebruiken ter inspiratie of je kunt één of meer ideeën uitwerken tot een projectaanvraag.

Let op: de uitwerking van projectidee tot een project moet steeds voldoen aan de criteria van de projectoproep Bruss-it en passen binnen één of meerdere clusters.

80
0

Hier vind je een aantal voorbeeldideeën

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 80 bijdragen

Meedoen en samen maken

Moestuinen en compostpunten.

|+ Proficiat voor dit participatieproject. Opgelet, zinvolle participatie vereist feedback en de mogelijkheid participatie echt een impact te geven. Ook de meest kwetsbare groepen mensen de kans geven om te participeren, dus misschien niet in geschreven vorm enkel dit initiatief voeren. Meer gedulde moestuinen. Meer compostpunten. Babytheken. Tweetalige scholen. Fietspaden en rekken. Ruilbeurzen, repaircafé, buurtplatformen. Karen V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Buurtkeuken

Een buurtkeuken voor mijn wijk. Een plek waar buurtbewoners gratis komen koken, een workshop volgen, elkaar ontmoeten, |... Ruben V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Gemeenschapstuinen aan rust-en verzorgingstehuizen

Overal in Brussel komen kleine tuintjes op in de publieke ruimte. Er zijn ook vzw's die zich inzetten om tuinieren in de stad te promoten en zij hebben vaak te veel succes of te weinig ruimte. Veel mensen en vooral gezinnen met kinderen zijn op zoek naar groene ruimte in de stad. Tegelijk leven veel ouderen in eenzaamheid. Zij zijn vaak weinig mobiel en afhankelijk van hun verzorgers. Als de tuinen van rust-en verzorgingstehuizen kunnen worden opengesteld als gemeenschapstuin, dan vinden gezinnen een plekje om te tuinieren en ouderen meer sociaal contact op de plek waar ze wonen. En zo leren kinderen en volwassenen tuinieren, de natuur beter begrijpen en respecteren en krijgt de biodiversiteit in de stad een boost.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Kennismaking met de historische stad op maat

Vele jonge Brusselaars kennen de geschiedenis van hun stad niet. Spijtig. Jonge vrijwilligers opleiden die de geschiedenis van de stad op creatieve en ludieke wijze leren kennen aan een breder doelpubliek. The must.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Multifunctioneel plein

Plein in Brussel omtoveren tot seizoensgebonden mini-thema stad. In de zomer openluchtzwembad of speelfontein, met zomerbar (gezond: waters met fruit / fruitbrochette), tapas Belgisch en exotisch geïnspireerd, veel zeteltjes, gezellige hoekjes. In de winter schaatsbaan en après ski-bar. Doorlopend ruimte voor optredens, markt, gezonde hapjes en drank. Met flex-werkplekken voor ontmoeting. Met leslokalen voor scholen. Caroline M.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Somero Bruksel (ipv Brussel Bad) vanaf 2021

Twee locaties aan het kanaal: dichtbij Tour & Taxi en Veeweidekaai in Anderlecht \ (achter de Ceria/Coovi). Van 1 mei tot en met de eerste weekend van oktober. Foodtrucks en buvettes met eten van de 4 streken van de wereld. Strandstoelen, picknick banken, pootjesbaden, klimpiramide en rolschaatsen parcours. Met openlucht cinema, concerten, dansparty’s… Twee betalende openlucht zwembaden in een boot met recycleerde water van het kanaal.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Openbare parken en de publieke ruimte beter inzetten als leer en ontmoetingsplaatsen

Veel kleinere buurtparken hebben een groot onbenut potentieel. Parken zijn niet altijd even goed onderhouden en de biodiversiteit in parken is vaak zeer pover. rond kleine buurtparken kunnen makkelijk wijkcomités opgestart worden die mee instaan voor het onderhoud en het opkrikken van de biodiversiteit in parken. Parken zouden plaatsen moeten zijn waar standaard aan buurtcompostering gedaan wordt en waar cursussen urban farming en dergelijke doorgaan. Maar ook de bredere openbare ruimte kan een goede ontmoetingsplaats zijn. Ik denk vooral aan voetpaden die beter ingezet worden. Waar buurtbewoners aangemoedigd worden om banken voor hun woning te zetten zodat ze er een praatje kunnen maken met buren en het aangemoedigd wordt om op en rond voetpaden samen met de buurt de straten aan te planten.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Ruimte voor jongeren

Voorzien van ruimtes, openbare plekken zodat jongeren elkaar kunnen ontmoeten. vb. skateparken, uitbreiden van schoolstraten

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Buurtgerichte moestuinen

Buurtgerichte moestuinen. Zo heeft iedereen een tuin en is dit ook een ontmoetingsplaats waar buren elkaar leren kennen. Hatice

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Zwemvijver

Een zwemvijver. Sarah V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Ban(g)k voor elkaar

Banken in de stad zijn plekken voor informele, ongedwongen, kleine ontmoetingen, ze geven kansen tot lichte bindingen, maar kunnen evenzeer broedplaatsen van gemeenschappen zijn. Er staan veel te weinigbanken in Brussel en de meeste banken zijn saai en stimuleren geen oogcontact of gesprek. Ik dacht aan een wedstrijd waarin scholen, kunstacademies, kunstenaars, maar evenzeer creatieve burgers, ontwerpen voor ontmoetingsbanken kunnen insturen, die door een jury beoordeeld worden. De knapste en vooral meest ontmoetings-bevorderende banken worden geproduceerd door beroepsopleidingen lassen, houtbewerking, ... in samenwerking met de ontwerper van de bank. De banken worden verspreid over Brussel op strategische plaatsen, in publieke ruimten, maar misschien ook daar waar publieke ruimten overgaan naar private ruimte, op verborgen plekjes in buurten. Er kan zelfs een wandelroute ontworpen worden langs de ontmoetingsbanken, opdat bang voor elkaar, bank voor elkaar wordt.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Bebloemen

Fleurir la ville avec les habitants.Juliette L.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Ontmoetingsplaatsen

De plek voor kinderen om te zijn. Een bos, een park waar je hutten kan bouwen met takken, met planken. Samen met een timmerman een bouwspeelplaats. Het mag blijven staan. Een moestuin, een keuken, een atelier, een bib, een ruimte met computers (programmeren!).

Alle leeftijden door elkaar. Oudere kinderen, jongeren en volwassenen als begeleiders. Ontdekken (in alle vrijheid!) wat je écht interesseert. Waar JIJ blij van wordt! Tot rust komen. Plezier maken. Leren van jezelf en van elkaar. Gerina D.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Ouders en school leren elkaar beter kennen via uitwisselingsactiviteiten

Ouders en school leren elkaar beter kennen via uitwisselingsactiviteiten

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Mijn Straat naar een beter leefklimaat

Het spel is een laagdrempelige manier om bewoners actief te betrekken bij hun straat en bij het klimaat. Mijn straat naar een beter leefklimaat” is op een prikkelende manier vormgegeven, wekt de nieuwsgierigheid en zet aan tot deelname en inbreng! Op speelse wijze informeert het de bewoners over de mogelijkheden om hun straat leefbaar, groen en veilig te maken. Bewoners werken samen en leren elkaar zo beter kennen. Het spel creëert betrokkenheid: Op informele wijze ontstaat een gesprek tussen straatbewoners. Het spel wordt aangezwengeld en begeleid door een straatregisseur.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Moestuinen in de stad, tai chi en chi gong en andere activiteiten in het jozafatpark

Ik werk sinds 21 jaar in een gemeenschappelijke moestuin naast de spoorweg, het is een plek waar jong en oud, diverse sociale klassen en diverse nationaliteiten met elkaar in contact komen; bovendien is het herontdekken van de natuur en het zien groeien van allerlei groenten en bloemen bijna levensnoodzakelijk voor veel mensen in deze al maar drukker wordende stad Brussel. Onze tuin is nu bedreigd omdat er een school zou worden gebouwd op onze plek (scholen zijn natuurlijk ook belangrijk, maar waarom laten bouwen op een plek waar veel mensen wat naar adem komen snakken).

Ook Parijs heeft het nut ingezien van het terug verbouwen van groenten en bloemen in de stad. Verder wens ik nog te wijzen op de goede initiatieven in Schaarbeek om een ganse zomervakantie lang buitenactiviteiten te organiseren in het Jozafatpark.

Ook een plek waar diverse nationaliteiten, sociale klassen en jong en oud samen kunnen komen.Dus verder doen daarmee aub.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Iedere wijk een groene ruimte.

Bevorderen dat iedere wijk een groene ruimte heeft waar iedereen actief bij betrokken is: moestuinen, picknicken, barbecue-plekken, wandelingen, spel voor kinderen, boomgaarden, grasvelden voor pony''s en/of paarden, enz. Sonja V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Uitwisselingsateliers om de stad en zijn inwoners beter te leren kennen

Il faut prévoir des ateliers entre jeunes (mais aussi entre adultes), avec du coaching, des échanges de culture et de langue, des sorties, s’entre-aider comment s’adapter à une nouvelle ville… quelqu’un de Bruxelles qui pourrait expliquer et guider pour mieux connaître la ville et pratiquer la langue”. Voor jonge twintigers die in Brussel toekomen is het zoeken naar nieuwe contacten en hulp bij het oefenen van de taal en het ontdekken van de stad.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Onthaal migranten, groene ruimten, woningen

Verbetering van omstandigheden voor migranten, een echt onthaal. Laten we de groene ruimtes die nog over zijn behouden voor ontmoetingsplekken, recreatie, stadslandbouw en andere initiatieven. Kantoren en andere lege huizen kunnen omgebouwd worden tot woningen. Vooral géén hoge torens bouwen. Jori V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Anneessens Aperitieft

Het idee is simpel: foodtrucks en stalletjes, lange tafels, kleedjes er over en aanschuiven maar. Bij Anneessens Aperitieft parkeren in de zomer op een dag in de week een verrassend aantal foodtrucks. In het midden lange tafels en gezellig dineren.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Groene en veilige ontmoetingsplaats op weg naar cultuur

Verbind KVS, Théâtre National en Kanal met het Noordstation via een groene as. Voetgangers en fietsen kunnen op een veilig manier genieten van een groene as, elkaar ontmoeten en in contact komen met de cultuurhuizen. De voetgangersbruggen zorgen voor iconische herkennispunten, die een uithangbord kunnen zijn voor cultuur en ontmoeting. De as die je cultuurroute kan vernoemen, geeft bekendheid voor de cultuurhuizen en verbeterd de leefkwaliteit voor de bewoners! Op de cultuurroute kunnen allerlei interactiemiddelen ingezet worden: zoals thematische ontmoetingsplekjes, speelplekjes, boekendeelkastjes, schaaktafels, ping-pongtafels, uitleg over voorstellingen, etc.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Buurtcomposten op loopafstand.

Ons organisch afval ter plaatse laten veranderen in vruchtbare aarde zonder plastiekzak afval of transport.Bovendien is er makkelijk sociaal contact tussen culturen en generaties. Samen kunnen we iets doen voor minder afval.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Sportieve proeven en intellectuele tests

Organisatie van een ontmoeting tussen de 19 Brusselse gemeenten gebaseerd op sportieve proeven en intellectuele tests genaamd de kop en de benen. Een mix van inspiratie en transpiratie voor jong en oud! Een unieke kans voor de Brusselaars om elkaar beter te leren kennen! Daniel M.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Meedoen en samen maken

Wijkfeest Zwarte Vijvers : ons buurt kleurt ...

Jaarlijks organiseren we een intergenerationeel en multicultureel wijkfeest met een maximale participatie van de buurtbewoners. We zetten lokaal talent in de bloemetjes. Het evenement wordt gedragen door de tieners en jongeren rond La'J en D'Broej Centrum West. Andere partners worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Dit jaar hopen we 700 mensen te bereiken. Heb je interesse, contacteer één van onze jeugdhuizen en we bespreken graag met jullie wat mogelijk is of beter nog organiseer een wijkfeest in jouw buurt. Wij geven je graag onze ideeën en expertise door.

Stadspiratie
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 80 bijdragen