Duurzame en leefbare stad

Je kunt één of meer van onderstaande voorbeeldideeën gebruiken ter inspiratie of je kunt één of meer ideeën uitwerken tot een projectaanvraag.

Let op: de uitwerking van projectidee tot een project moet steeds voldoen aan de criteria van de projectoproep Bruss-it en passen binnen één of meerdere clusters.

78
0

Hier vind je een aantal voorbeeldideeën

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 78 bijdragen

Duurzame en leefbare stad

Iedere wijk een groene ruimte

Bevorderen dat iedere wijk een groene ruimte heeft waar iedereen actief bij betrokken is: moestuinen, picknicken, barbecue-plekken, wandelingen, spel voor kinderen, boomgaarden, grasvelden voor pony''s en/of paarden, enz. Sonja V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Publieke ontmoetingsplaatsen met een minimum aan aanbod

Brussel heeft nood aan meer groene, publieke ontmoetingsplaatsen met een minimum aan recreatief aanbod dat generaties verbindt.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Gemeenschapstuinen aan rust-en verzorgingstehuizen

Overal in Brussel komen kleine tuintjes op in de publieke ruimte. Er zijn ook vzw's die zich inzetten om tuinieren in de stad te promoten en zij hebben vaak te veel succes of te weinig ruimte. Veel mensen en vooral gezinnen met kinderen zijn op zoek naar groene ruimte in de stad. Tegelijk leven veel ouderen in eenzaamheid. Zij zijn vaak weinig mobiel en afhankelijk van hun verzorgers. Als de tuinen van rust-en verzorgingstehuizen kunnen worden opengesteld als gemeenschapstuin, dan vinden gezinnen een plekje om te tuinieren en ouderen meer sociaal contact op de plek waar ze wonen. En zo leren kinderen en volwassenen tuinieren, de natuur beter begrijpen en respecteren en krijgt de biodiversiteit in de stad een boost.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Stimuleer groene gevels in stadscanyons

Maak werk van groene gevels in de stadscanyons, door buurtwerk en groene comités die met hulp van aanplant acties van inheemse plantensoorten te sensibiliseren. Wat nog eens de buurtwerking verstevigt en de mensen betrokkener maakt bij het netjes houden van hun straten en gevels , ook een remedie tegen de graffiti plaag waarmee Brussel vecht.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Een tuin van verbeelding.

Stadskinderen (3-6j) en hun ouders een tuin aanbieden in hun buurt waar ze samen in de natuur van verhalen en kunst kunnen genieten. Hiermee communicatie tussen ouder en kind aanmoedigen, de goesting geven in verhalen...om de weg te openen voor boeken, voor lezen. De tuin van elk buurthuis, van het koninklijk paleis, van...ter beschikking stellen van kinderen met hun ouders met als gastheer of vrouw fantasievolle vrijwilligers die de juiste vragen stellen en verhalen uit de mouwen schudden.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Babbel tree

Maak van elke boom in de stad een monument en verander het naar een babbel tree.Met een lange bank rond het boom, waar mensen kunnen even zitten, even wachten, of met elkaar praten… Voorbeeld te vinden aan voet van de lift van de Justitiepaleis in de Marollen.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Meer groen voor een betere luchtkwaliteit

Er is in het centrum van Brussel (bijvoorbeeld waar ik woon, dansaertstraat ter hoogte van Vlaamse poort) een dringend tekort aan groen. De luchtkwaliteit is voelbaar slecht, in het bijzonder op warme of bewolkte dagen met weinig wind. Kinderen en mensen met ademhalingsproblemen hebben hier extra last van. Afgelopen zomer heb ik voor het eerst 40 graden meegemaakt in West europa, en in een stad zonder groen is dit vrijwel ondraagbaar. Er gaan sowieso nog meer zomers van 40+ graden komen, dus laten we ons bewapenen hiertegen door meer geveltuinen, bomen, plantenbakken en andere groenen initiatieven, vooral in het centrum van Brussel. De voetgangerszone lijkt een stap vooruit maar tegelijk is het nieuw aangelegde brouckereplein één en al beton! Een paar bomen extra? Gras? Wellicht een fontein?

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Zet in op behoud van en uitbreiding van groen

Brussel versteent. Tussen 2003 en 2016 is 15% van het groen in Brussel verloren gegaan en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit magisch omgekeerd is vanaf 2017. Creëer meer (kleine) groene ruimtes, plant bomen voor schaduw en vergroting leefbaarheid (zeker met de steeds betere zomers) en zet in op behoud biodiversiteit (bijv. zaaien wilde bloemen, bekoorlijkheden vogels etc.). Fijn voor mens en dier!

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Een groene verbinding tussen het klooster Saint-Antoine en het Anneessensplein

Een groene verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein. Een groene autoluwe verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein zorgt ervoor dat publieke functies zoals de vzw de lork (vzw die dagopvang van mindervaliden voorziet), de sociale antenne van CPAS Artois (opvang van werkzoekenden) eveneens het Sint Antoine klooster (les franceins die elke dinsdag een collecte voedingswaarde bedient aan 150 personen) met elkaar verbonden zijn en elk bereikt kunnen worden op een veilige wijze. Het gaat om een minimale stedelijke ingreep. Een kleine groene cluster die het groen van de binnentuin van het klooster verbind met de groenaanleg van het Anneessensplein, hierdoor voorzie je ook dat het pleintje op de punt tussen de Artesiëstraat en de Kazernestraat word benut en geen plaats tot dumping van afval wordt. Eveneens zorgt het enkelrichtingsverkeer van beide straten ervoor dat deze gevaarlijk samenkomen op deze punt.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Water-rijke GC

De weerkerende droogteperiode én de hoge temperaturen aangrijpen om op een positieve en creatieve manier om te gaan met ''water'binnende werking van de gemeenschapscentra. Het opvangen en gebruik van regenwater (waterscan infrastructuur ?), het gebruik van leiding en regenwater in de werking (watertoets ?), |het aanbieden van toffe activiteiten tijdens de ''Brusselse Waterdagen'', het ondersteunen van burgerinitiatieven.. .

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Moestuinen.

Moestuinen op buurtniveau. Kevin S.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Eetbare parken.

In iedere gemeente , minstens drie eetbare parken / bossen met aanwijzingen wat en wanneer je kan plukken.Wendy V.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Moestuinprojecten

Groene ruimte inzetten voor collectieve moestuinprojecten/ boomgaarden waar verschillende partners (Brede Scholen, organisaties, |…) samenwerken aan een circulair systeem. Zie bvb CityZen Quartier durable(moestuinproject + idee boomgaard om appel- en perensap te maken/verkopen)

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Mijn Straat naar een beter leefklimaat

Het spel is een laagdrempelige manier om bewoners actief te betrekken bij hun straat en bij het klimaat. Mijn straat naar een beter leefklimaat” is op een prikkelende manier vormgegeven, wekt de nieuwsgierigheid en zet aan tot deelname en inbreng! Op speelse wijze informeert het de bewoners over de mogelijkheden om hun straat leefbaar, groen en veilig te maken. Bewoners werken samen en leren elkaar zo beter kennen. Het spel creëert betrokkenheid: Op informele wijze ontstaat een gesprek tussen straatbewoners. Het spel wordt aangezwengeld en begeleid door een straatregisseur.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Meer (proper) groen als ontmoetingsplaats

Groen is goed voor het gemoed. Brussel telt teveel grijze, stenen plekken waar enkel zwerfvuil ligt en waar hekkens rondom staan. Hier en daar een goed onderhouden plantsoen aanbrengen doet veel aan het stadsbeeld en creeert een ontmoetingsplaats voor iedereen.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Bibiliotheek meer dan alleen boeken en films

Er zijn zoveel dingen die we maar één keer per jaar of minder gebruiken. Vb: verf materiaal Of andere dingen die we na een jaar niet meer nodig hebben zoals kinderkleren.Waarom kunnen we de bibiliotheken niet uitbreiden met zo'n spullen? Zo moet je niet meer investeren in een stoomachine die het behang van de muur haalt of moet je geen babykleren kopen die maar voor drie maanden passen. Als samenleving kunnen wehiermee veel geld uitsparen.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Collectief tuinieren

Scholen adopteren kleine groene ruimtes en krijgen een zekere vrijheid om die in te richten naar wens. De groene ruimtes zijn verzorgd, ogen minder uniform en worden proper gehouden. De kinderen leren met planten werken en verantwoordelijkheid nemen voor het collectieve.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Moestuinen in de stad, tai chi en chi gong en andere activiteiten in het jozafatpark

Ik werk sinds 21 jaar in een gemeenschappelijke moestuin naast de spoorweg, het is een plek waar jong en oud, diverse sociale klassen en diverse nationaliteiten met elkaar in contact komen; bovendien is het herontdekken van de natuur en het zien groeien van allerlei groenten en bloemen bijna levensnoodzakelijk voor veel mensen in deze al maar drukker wordende stad Brussel. Onze tuin is nu bedreigd omdat er een school zou worden gebouwd op onze plek (scholen zijn natuurlijk ook belangrijk, maar waarom laten bouwen op een plek waar veel mensen wat naar adem komen snakken).

Ook Parijs heeft het nut ingezien van het terug verbouwen van groenten en bloemen in de stad. Verder wens ik nog te wijzen op de goede initiatieven in Schaarbeek om een ganse zomervakantie lang buitenactiviteiten te organiseren in het Jozafatpark.

Ook een plek waar diverse nationaliteiten, sociale klassen en jong en oud samen kunnen komen.Dus verder doen daarmee aub.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Pamperbank in Brussel

Pamperbank Brusselbreed uitrollen: materiële hulp om verder toe te leiden naar immateriële ondersteuning (kinderopvang, onderwijs, enz.). Is preventie pur sang naar ouders van jonge kinderen. Is een efficiënte manier om kwetsbare gezinnen te bereiken.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Stimuleren van gezonde voeding

- Sensibiliseren: kennis, inzichten, impact - Scholen: drinkbussen met water op scholen, fruitmomenten - Ouder-kindworkshops rond gezonde voeding vb. Kookmet - Good Food ambassadeurs en zichtbaarheid in elke wijk, collectieve moestuinen, |… vb. Boeren en buren - Kookboekjes maken met gezonde receptjes vb. Muse - Hopon oudercafés om te sensibiliseren - Ouder-ambassadeurs - Communicatie en sensibiliseren

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Meer mooie banken en met een gratis strip/boek kiosk

Die manier de kinderen na school gaan ze niet op hun gsm... maar ze lezen.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Groene wandelingen

We hebben nog veel groene zones. Organiseer vanuit de gemeentes groenwandelingen met uitleg over de flora, kruiden, hoe we zelf kunnen omgaan met de planten bij ons in huis.

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Meer groen voor mens en dier is belangrijk voor biodiversiteit, rust, verkoeling, wateropvang,

Meer projecten zoals Belmundo in Sint-Jans-Molenbeek, waar biologisch eten geteeld wordt volgens het permacultuurprincipe, met sociale werkprojecten, meer volkstuinen, meer bomen en hagen planten tussen de natuurlijke tuinen, gazon minder maaien en haag minder scheren geeft bessen en vervolgens insecten, vogels, .... Herplanten van straatbomen die door werken verdwenen, groene daken en balkons. Stop verharding in de vorm van terrassen en opritten. Bijenhotels, vijvertjes, waardplanten waarop vlinders hun eitjes afzetten, klimplanten, hop of kamperfoelie. Pesticideverbod, nu het crisis is moeten we zelf groenten en fruit kweken met de hulp van natuurpunt. Op de abatoir is enkel Foodmet nog open en daar is bijna niets meer te koop. Enkel het vlees is ok, de groenten en het fruit zijn er zeer duur en zien er vies uit. Bij welke boeren kunnen we nu verse frisse groenten en fruit kopen?

Stadspiratie
0 0
lees meer

Duurzame en leefbare stad

Ban(g)k voor elkaar

Banken in de stad zijn plekken voor informele, ongedwongen, kleine ontmoetingen, ze geven kansen tot lichte bindingen, maar kunnen evenzeer broedplaatsen van gemeenschappen zijn. Er staan veel te weinigbanken in Brussel en de meeste banken zijn saai en stimuleren geen oogcontact of gesprek. Ik dacht aan een wedstrijd waarin scholen, kunstacademies, kunstenaars, maar evenzeer creatieve burgers, ontwerpen voor ontmoetingsbanken kunnen insturen, die door een jury beoordeeld worden. De knapste en vooral meest ontmoetings-bevorderende banken worden geproduceerd door beroepsopleidingen lassen, houtbewerking, ... in samenwerking met de ontwerper van de bank. De banken worden verspreid over Brussel op strategische plaatsen, in publieke ruimten, maar misschien ook daar waar publieke ruimten overgaan naar private ruimte, op verborgen plekjes in buurten. Er kan zelfs een wandelroute ontworpen worden langs de ontmoetingsbanken, opdat bang voor elkaar, bank voor elkaar wordt.

Stadspiratie
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 78 bijdragen