Duurzame en leefbare stad
Duurzame en leefbare stad
Je kunt één of meer van onderstaande voorbeeldideeën gebruiken ter inspiratie of je kunt één of meer ideeën uitwerken tot een projectaanvraag.
Let op: de uitwerking van projectidee tot een project moet steeds voldoen aan de criteria van de projectoproep Bruss-it en passen binnen één of meerdere clusters.
Hier vind je een aantal voorbeeldideeën
Duurzame en leefbare stad
Gras en bomen.
Microgroen op parkeerplaatsen. Horizontaal en verticaal groen. Kevin S.
Duurzame en leefbare stad
Gemeenschaps moestuinen.
Ik wil lokale groenten hebben. Elke buurt zou een moestuin hebben zodat groenten lokaal worden geteeld. Er zou voor elke buurt een verantwoordelijke zijn.Theo D.
Duurzame en leefbare stad
Collectief tuinieren
Scholen adopteren kleine groene ruimtes en krijgen een zekere vrijheid om die in te richten naar wens. De groene ruimtes zijn verzorgd, ogen minder uniform en worden proper gehouden. De kinderen leren met planten werken en verantwoordelijkheid nemen voor het collectieve.
Duurzame en leefbare stad
Leefstraten
Zoveel publieke ruimte behoort toe aan koning auto. Zo weinig mensen hebben eigen buitenruimte en in de kanaalzone zijn ook publieke parken schaars. Naar het idee van de Gentse leefstraten : maak een fijnmazig netwerk van straten waar het verkeer wordt geknipt met eenvoudige en tijdelijke inrichtingen en veel groen zodat burgers zich de straat terug kunnen toe-eigenen, kinderen veilig buiten kunnen spelen en fietsers veilig kunnen doorrijden. Tijdens de Corona-crisis blijkt de nood nog hoger en straks hebben we weer een hete zomer. Waar wachten we op ?
Duurzame en leefbare stad
Buurtcomposten op loopafstand.
Ons organisch afval ter plaatse laten veranderen in vruchtbare aarde zonder plastiekzak afval of transport.Bovendien is er makkelijk sociaal contact tussen culturen en generaties. Samen kunnen we iets doen voor minder afval.
Duurzame en leefbare stad
Petanquebaan Elsene
Een petanquebaan ergens rond de vijvers van Elsene. Dat verzamelt jong en oud. Philia D.
Duurzame en leefbare stad
Meer ontmoetingsplekken in de stad
Door kleine aanpassingen in de openbare ruimte kunnen plekken gecreëerd worden die uitnodigen tot ontmoeting: picknicktafels, banken, zithoekjes, …
Duurzame en leefbare stad
Voedselbossen in de stad
Dit kan zowel groot als kleinschalig, maar zelf had ik graag een grootschaliger project gehad, waarop we op een leegstaand terrein van minimum 1 hectare (vb naast het Weststation) een voedselbos collectief gaan creëren en onderhouden. Een voedselbos is een bos waarin fruit- en notenbomen staan, bijenkorven, bessenstruiken, meerderjarige eetbare planten, zodat het op termijn een zelfregulerende werking heeft. voedseltuintjes kunnen erbijkomen...
Het idee is dat het project mee gedragen wordt door buurtscholen, buurtwerkingen en buurtbewoners, ... de scholen en buurtwerkingen kunnen het voedselbos als educatieve en vormende plaats beschouwen, buurtbewoners kunnen vrijwillig meewerken of gewoon komen wandelen in het bos.
Op termijn zie ik ook een mogelijkheid voor een lokaal, waar lesjes, vergaderingen of zelfs kleine feesjes kunnen doorgaan. Waarbij mensen leren over voedselbossen, permacultuur, gezonde voeding, bijen, vruchtensappen persen, confituur maken, ...
Duurzame en leefbare stad
Gemeenschappelijke tuinen en Community fridge
In veel grote steden zie je dat er meer en leer gedeeld wordt : Er zijn gemeenschappelijke tuinen met kruiden waar iedereen kan van gebruik maken en om voedselverspilling tegen te gaan wordt voedsel gedeeld in zogenaamde Community fridges. Ook kunnen van daken van hoge gebouwen moestuinen gemaakt worden zodat stadsbewoners ook in een tuin kunnen zitten.
Duurzame en leefbare stad
Water-rijke GC
De weerkerende droogteperiode én de hoge temperaturen aangrijpen om op een positieve en creatieve manier om te gaan met ''water'binnende werking van de gemeenschapscentra. Het opvangen en gebruik van regenwater (waterscan infrastructuur ?), het gebruik van leiding en regenwater in de werking (watertoets ?), |het aanbieden van toffe activiteiten tijdens de ''Brusselse Waterdagen'', het ondersteunen van burgerinitiatieven.. .
Duurzame en leefbare stad
I believe that we need more open space and opportunities to meet groups, meditation or other!
We need to review and revalue our needs and to go back in the society, for the first time humanity is the state of self-actualization.This is the actual state where we should be maybe without this kind of technol-ogy but rather with an inner perspective. I believe that we need more open space and opportunities to meet groups, meditation or other! We must communicate out of virtual reality! We must connect in a safe space! We must heal from souls disaster and confusion. And if I can say more important to start pay attention to the gap between insiders-outsiders model in a micro-macroschele. Tzina
Duurzame en leefbare stad
Meer groen voor mens en dier is belangrijk voor biodiversiteit, rust, verkoeling, wateropvang,
Meer projecten zoals Belmundo in Sint-Jans-Molenbeek, waar biologisch eten geteeld wordt volgens het permacultuurprincipe, met sociale werkprojecten, meer volkstuinen, meer bomen en hagen planten tussen de natuurlijke tuinen, gazon minder maaien en haag minder scheren geeft bessen en vervolgens insecten, vogels, .... Herplanten van straatbomen die door werken verdwenen, groene daken en balkons. Stop verharding in de vorm van terrassen en opritten. Bijenhotels, vijvertjes, waardplanten waarop vlinders hun eitjes afzetten, klimplanten, hop of kamperfoelie. Pesticideverbod, nu het crisis is moeten we zelf groenten en fruit kweken met de hulp van natuurpunt. Op de abatoir is enkel Foodmet nog open en daar is bijna niets meer te koop. Enkel het vlees is ok, de groenten en het fruit zijn er zeer duur en zien er vies uit. Bij welke boeren kunnen we nu verse frisse groenten en fruit kopen?
Duurzame en leefbare stad
Eetbare parken.
In iedere gemeente , minstens drie eetbare parken / bossen met aanwijzingen wat en wanneer je kan plukken.Wendy V.
Duurzame en leefbare stad
Water
Installeer meer fonteinen, waterbaden, sproei-installaties, speel met de architectuur ervan dat ons Brussel weer mooier maakt en in de zomer frisheid geeft.
Duurzame en leefbare stad
Meer groen voor een betere luchtkwaliteit
Er is in het centrum van Brussel (bijvoorbeeld waar ik woon, dansaertstraat ter hoogte van Vlaamse poort) een dringend tekort aan groen. De luchtkwaliteit is voelbaar slecht, in het bijzonder op warme of bewolkte dagen met weinig wind. Kinderen en mensen met ademhalingsproblemen hebben hier extra last van. Afgelopen zomer heb ik voor het eerst 40 graden meegemaakt in West europa, en in een stad zonder groen is dit vrijwel ondraagbaar. Er gaan sowieso nog meer zomers van 40+ graden komen, dus laten we ons bewapenen hiertegen door meer geveltuinen, bomen, plantenbakken en andere groenen initiatieven, vooral in het centrum van Brussel. De voetgangerszone lijkt een stap vooruit maar tegelijk is het nieuw aangelegde brouckereplein één en al beton! Een paar bomen extra? Gras? Wellicht een fontein?
Duurzame en leefbare stad
Gratis ping pong in Brussel
Er zijn bijna geen ping pong tafels op straat in Brussel. Vroeger waren er in de zomer ping pong tafels op de Anspachlaan aan de beurs. Mensen van alle leeftijden, origines, rijk/arm kwamen samen om eventjes ping pong te spelen, ik leerde er daklozen, studenten, werkende mensen kennen en dat schepte toffe momenten, je leerde mensen kennen, een band maken, we luisterde naar elkaars verhalen, het was een echte gemeenschap. Volgens mij moet het niet moeilijk en niet duur zijn om ergens ping pong tafels neer te zetten. Ik leg ook een filmpje hieronder vanuit New York die me veel deed denken aan hoe het toen op de Anspachlaan aan de gang ging. https://www.youtube.com/watch?v=Wc5H9m3f0ME
Duurzame en leefbare stad
Gemeenschapstuinen aan rust-en verzorgingstehuizen
Overal in Brussel komen kleine tuintjes op in de publieke ruimte. Er zijn ook vzw's die zich inzetten om tuinieren in de stad te promoten en zij hebben vaak te veel succes of te weinig ruimte. Veel mensen en vooral gezinnen met kinderen zijn op zoek naar groene ruimte in de stad. Tegelijk leven veel ouderen in eenzaamheid. Zij zijn vaak weinig mobiel en afhankelijk van hun verzorgers. Als de tuinen van rust-en verzorgingstehuizen kunnen worden opengesteld als gemeenschapstuin, dan vinden gezinnen een plekje om te tuinieren en ouderen meer sociaal contact op de plek waar ze wonen. En zo leren kinderen en volwassenen tuinieren, de natuur beter begrijpen en respecteren en krijgt de biodiversiteit in de stad een boost.
Duurzame en leefbare stad
Meer bomen
Het is belangrijk om waar mogelijk bomen te planten. Maar waarom geen fruitbomen ? Er kunnen allerlei projecten rond gemaakt worden terwijl we tegelijkertijd schaduwplaatsen maken en milieubewust bezig zijn.
Duurzame en leefbare stad
Zet in op behoud van en uitbreiding van groen
Brussel versteent. Tussen 2003 en 2016 is 15% van het groen in Brussel verloren gegaan en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit magisch omgekeerd is vanaf 2017. Creëer meer (kleine) groene ruimtes, plant bomen voor schaduw en vergroting leefbaarheid (zeker met de steeds betere zomers) en zet in op behoud biodiversiteit (bijv. zaaien wilde bloemen, bekoorlijkheden vogels etc.). Fijn voor mens en dier!
Duurzame en leefbare stad
Tuinstraten, kleine parkjes en groene pleintjes
Vooral in Brussel Centrum is er zo weinig gezellig groen met een bankje erbij. (Warandepark is drukbezocht, in de voetgangerszone zitten veel junkies / alcoholverslaafden / daklozen, ook aan Fontainas is het park drukbezocht, ...) De droom: Tuinstraatjes waar je fijn kan slenteren en het gezellig vertoeven is. In elke straat wat bomen en een bankje, waar je kan kletsen met buren. Gezellige en rustige kleine parkjes of openbare tuintjes, op wandelafstand voor iedereen.
Duurzame en leefbare stad
Straatactiviteiten.
Proposer des activités écologiques dans les rues.Juliette L.
Duurzame en leefbare stad
Ieder park is een achtertuin
Veel families in Brussel wonen klein zonder tuin of terras. Veel groene plekken kunnen gebruikt worden om het leven te verbeteren.Bijvoorbeeld met meer banken en picknicktafels om de kans te bieden om in buitenlucht te kunnen eten. Vooral naast speelpleinen is het gras niet altijd proper, het wordt gebruikt door vele als honden wc.
Duurzame en leefbare stad
Een tuin van verbeelding.
Stadskinderen (3-6j) en hun ouders een tuin aanbieden in hun buurt waar ze samen in de natuur van verhalen en kunst kunnen genieten. Hiermee communicatie tussen ouder en kind aanmoedigen, de goesting geven in verhalen...om de weg te openen voor boeken, voor lezen. De tuin van elk buurthuis, van het koninklijk paleis, van...ter beschikking stellen van kinderen met hun ouders met als gastheer of vrouw fantasievolle vrijwilligers die de juiste vragen stellen en verhalen uit de mouwen schudden.