Skip to main content
home-page
home-page

Duurzame en leefbare stad

Je kunt één of meer van onderstaande voorbeeldideeën gebruiken ter inspiratie of je kunt één of meer ideeën uitwerken tot een projectaanvraag.

Let op: de uitwerking van projectidee tot een project moet steeds voldoen aan de criteria van de projectoproep Bruss-it en passen binnen één of meerdere clusters.

78
0

Hier vind je een aantal voorbeeldideeën

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 78 bijdragen
Eetbare parken.
In iedere gemeente , minstens drie eetbare parken / bossen met aanwijzingen wat en wanneer je kan plukken.Wendy V.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Buurtgerichte moestuinen
Buurtgerichte moestuinen. Zo heeft iedereen een tuin en is dit ook een ontmoetingsplaats waar buren elkaar leren kennen. Hatice
Stadspiratie
0 0
lees meer
Meer geld voor BuitenSpel - voor groene, natuurlijke speeltuinen en -plaatsen in Brusselse scholen!
De VGC-subsidies voor (her)aanleg van speeltuinen in de Brusselse scholen is al een mooi succesverhaal. Dit is erg belangrijk voor het welzijn van kinderen - er zou veel meer geld moeten vrijkomen hiervoor, en wellicht met een prioriteit voor scholen die ver van natuur liggen, zoals in het centrum en andere dichtbevolkte wijken. Erbij vragen dat de scholen de speeltuinen en -plaatsen vergroenen, niet met kunstgras maar wel met bomen en planten om zo de kinderen respect en liefde voor de natuur bij te leren. Meer 'groenescholen dus, zoals bijv. 't Regenboogje in Etterbeek. Ook - waarom niet - geld voor vergroening van de schoolgebouwen? Vertikale tuinen, gevelplanten, bloemen. Veel mogelijkheden - geef graag incentiven ervoor! Vooral scholen in grijze, trieste straten zonder groen in de omgeving! Ga eens kijken in Scandinavië, hoe ze daar speeltuinen aanleggen. Heuvelige, avontuurlijke plekken, ook midden in het centrum van de steden. Het kan ook hier, Brussel!
Stadspiratie
0 0
lees meer
Moestuinen.
Moestuinen op buurtniveau. Kevin S.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Mooi straatbeeld en parken kindvriendelijker.
Het straatbeeld mooier maken door meer groen, bomen, geveltuinen, bloembakken, kunst en opruimacties. Parken kindvriendelijker maken door de aanleg van speeltuintjes, zandbakken, klimrekken, enz. Plekken creëren waar ouders een kop koffie kunnen drinken terwijl kinderen kunnen spelen.Irene T.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Duurzame wijkkeuken
Een duurzame keuken voor buurtbewoners op weekavonden; laagdrempelig, goedkoop, gezond en duurzaam eten én een ontmoetingsplaats met je buren. Kan georganiseerd worden in gemeenschapscentra of bedrijfsrestaurants die 's avonds niet benut worden.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Een tuin van verbeelding.
Stadskinderen (3-6j) en hun ouders een tuin aanbieden in hun buurt waar ze samen in de natuur van verhalen en kunst kunnen genieten. Hiermee communicatie tussen ouder en kind aanmoedigen, de goesting geven in verhalen...om de weg te openen voor boeken, voor lezen. De tuin van elk buurthuis, van het koninklijk paleis, van...ter beschikking stellen van kinderen met hun ouders met als gastheer of vrouw fantasievolle vrijwilligers die de juiste vragen stellen en verhalen uit de mouwen schudden.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Gratis ping pong in Brussel
Er zijn bijna geen ping pong tafels op straat in Brussel. Vroeger waren er in de zomer ping pong tafels op de Anspachlaan aan de beurs. Mensen van alle leeftijden, origines, rijk/arm kwamen samen om eventjes ping pong te spelen, ik leerde er daklozen, studenten, werkende mensen kennen en dat schepte toffe momenten, je leerde mensen kennen, een band maken, we luisterde naar elkaars verhalen, het was een echte gemeenschap. Volgens mij moet het niet moeilijk en niet duur zijn om ergens ping pong tafels neer te zetten. Ik leg ook een filmpje hieronder vanuit New York die me veel deed denken aan hoe het toen op de Anspachlaan aan de gang ging. https://www.youtube.com/watch?v=Wc5H9m3f0ME
Stadspiratie
0 0
lees meer
Misschien een soort Tiny forest in de voetgangerszone?Fietser Stalingradlaan  
Super tof initiatief!! Ik zou een boek kunnen schrijven maar toch enkele ideetjes van een Stalingradlaan naar Brussel-Zuid-pendelaar: pak de zone BXL-MIDI - Stalingrad aan! Groen: bomen, planten ... Winkeltjes / horeca onder het spoor. Controleer en beboet a.u.b. de roodrijders aan de binnenring, tussen Stalingrad en ''Wasteland''. Ik zie dagelijks als fietser auto''s door het rood vlammen terwijl ik groen heb. Julie D.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Water
Installeer meer fonteinen, waterbaden, sproei-installaties, speel met de architectuur ervan dat ons Brussel weer mooier maakt en in de zomer frisheid geeft.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Speelstraten
Mijn idee is om elke zaterdag en zondag sommige straten af te sluiten om een beetje te spelen Kimon P.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Onthardingsregister.
Onthardingsregister. Naar Gents model alle onnodig verharde stukken openbare ruimte in kaart brengen. Deze in samenwerking met de buurt ontharden en waar mogelijk planten en bomen aanbrengen. Koppel dit aan een plan om waar het kan parkeerplaatsen weg te nemen en zo kan dat bomenplan efficiënt uitgevoerd worden.Steven J.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Leefstraten
Zoveel publieke ruimte behoort toe aan koning auto. Zo weinig mensen hebben eigen buitenruimte en in de kanaalzone zijn ook publieke parken schaars. Naar het idee van de Gentse leefstraten : maak een fijnmazig netwerk van straten waar het verkeer wordt geknipt met eenvoudige en tijdelijke inrichtingen en veel groen zodat burgers zich de straat terug kunnen toe-eigenen, kinderen veilig buiten kunnen spelen en fietsers veilig kunnen doorrijden. Tijdens de Corona-crisis blijkt de nood nog hoger en straks hebben we weer een hete zomer. Waar wachten we op ?
Stadspiratie
0 0
lees meer
Zwemvijver
Een zwemvijver. Sarah V.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Behouden groene ruimtes
Groene ruimtes behouden en met elkaar verbinden. Als voorbeeld waarom niet de voetgangerszone verbinden met het kanaal als een soort groen recreatie gordel in en om de stad.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Bibiliotheek meer dan alleen boeken en films
Er zijn zoveel dingen die we maar één keer per jaar of minder gebruiken. Vb: verf materiaal Of andere dingen die we na een jaar niet meer nodig hebben zoals kinderkleren.Waarom kunnen we de bibiliotheken niet uitbreiden met zo'n spullen? Zo moet je niet meer investeren in een stoomachine die het behang van de muur haalt of moet je geen babykleren kopen die maar voor drie maanden passen. Als samenleving kunnen wehiermee veel geld uitsparen.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Gemeenschaps moestuinen.
Ik wil lokale groenten hebben. Elke buurt zou een moestuin hebben zodat groenten lokaal worden geteeld. Er zou voor elke buurt een verantwoordelijke zijn.Theo D.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Meer mooie banken en met een gratis strip/boek kiosk
Die manier de kinderen na school gaan ze niet op hun gsm... maar ze lezen.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Gemeenschappelijke tuinen en Community fridge
In veel grote steden zie je dat er meer en leer gedeeld wordt : Er zijn gemeenschappelijke tuinen met kruiden waar iedereen kan van gebruik maken en om voedselverspilling tegen te gaan wordt voedsel gedeeld in zogenaamde Community fridges. Ook kunnen van daken van hoge gebouwen moestuinen gemaakt worden zodat stadsbewoners ook in een tuin kunnen zitten.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Thematische stadswandelingen.
Thematische stadswandelingen in het genre van groene wandeling. Bijvoorbeeld binnen de groene wandeling, circulair of niet met aansluitingen op het openbaar vervoer.Werner V.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Een groen comité in iedere wijk!
Het groen comité zou instaan voor de vergroening van de buurt: meer planten, bloemen in de buurt zorgt immers voor een sterkere verbinding tussen mens en natuur, mensen die meer buiten genieten, die meer respect tonen voor hun buurt en zo ook voor de leefwereld. Zeker op assen met veel wagens is dit nodig.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Openbare parken en de publieke ruimte beter inzetten als leer en ontmoetingsplaatsen
Veel kleinere buurtparken hebben een groot onbenut potentieel. parken zijn niet altijd even goed onderhouden en de biodiversiteit in parken is vaak zeer pover. rond kleine buurtparken kunnen makkelijk wijkcomités opgestart worden die mee instaan voor het onderhoud en het opkrikken van de biodiversiteit in parken. Parken zouden plaatsen moeten zijn waar standaard aan buurtcompostering gedaan wordt en waar cursussen urban farming en dergelijke doorgaan. Maar ook de bredere openbare ruimte kan een goede ontmoetingsplaats zijn. Ik denk vooral aan voetpaden die beter ingezet worden. Waar buurtbewoners aangemoedigd worden om banken voor hun woning te zetten zodat ze er een praatje kunnen maken met buren en het aangemoedigd wordt om op en rond voetpaden samen met de buurt de straten aan te planten.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Zitbanken en groen.
Ontmoetingsplekken met zitbanken en groen, veel groen.Ann V.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Jungle Noordwijk en grasveldje.
Meer groen in de stad, vooral in de concrete jungle van de Noordwijk. En niet alles dicht bebouwen. Een open plek zonder bestemming, een grasveldje, is ook leuk.Steven P.
Stadspiratie
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 78 bijdragen