Duurzame en leefbare stad
Duurzame en leefbare stad
Je kunt één of meer van onderstaande voorbeeldideeën gebruiken ter inspiratie of je kunt één of meer ideeën uitwerken tot een projectaanvraag.
Let op: de uitwerking van projectidee tot een project moet steeds voldoen aan de criteria van de projectoproep Bruss-it en passen binnen één of meerdere clusters.
Hier vind je een aantal voorbeeldideeën
Duurzame en leefbare stad
Ieder park is een achtertuin
Veel families in Brussel wonen klein zonder tuin of terras. Veel groene plekken kunnen gebruikt worden om het leven te verbeteren.Bijvoorbeeld met meer banken en picknicktafels om de kans te bieden om in buitenlucht te kunnen eten. Vooral naast speelpleinen is het gras niet altijd proper, het wordt gebruikt door vele als honden wc.
Duurzame en leefbare stad
Gemeenschaps moestuinen.
Ik wil lokale groenten hebben. Elke buurt zou een moestuin hebben zodat groenten lokaal worden geteeld. Er zou voor elke buurt een verantwoordelijke zijn.Theo D.
Duurzame en leefbare stad
Meer groen voor mens en dier is belangrijk voor biodiversiteit, rust, verkoeling, wateropvang,
Meer projecten zoals Belmundo in Sint-Jans-Molenbeek, waar biologisch eten geteeld wordt volgens het permacultuurprincipe, met sociale werkprojecten, meer volkstuinen, meer bomen en hagen planten tussen de natuurlijke tuinen, gazon minder maaien en haag minder scheren geeft bessen en vervolgens insecten, vogels, .... Herplanten van straatbomen die door werken verdwenen, groene daken en balkons. Stop verharding in de vorm van terrassen en opritten. Bijenhotels, vijvertjes, waardplanten waarop vlinders hun eitjes afzetten, klimplanten, hop of kamperfoelie. Pesticideverbod, nu het crisis is moeten we zelf groenten en fruit kweken met de hulp van natuurpunt. Op de abatoir is enkel Foodmet nog open en daar is bijna niets meer te koop. Enkel het vlees is ok, de groenten en het fruit zijn er zeer duur en zien er vies uit. Bij welke boeren kunnen we nu verse frisse groenten en fruit kopen?
Duurzame en leefbare stad
Behouden groene ruimtes
Groene ruimtes behouden en met elkaar verbinden. Als voorbeeld waarom niet de voetgangerszone verbinden met het kanaal als een soort groen recreatie gordel in en om de stad.
Duurzame en leefbare stad
Leefstraten in wijken
Maar in elke wijk een leefstraat waar parkeerplaatsen geschrapt worden en waar autoverkeer niet toegestaan is op woensdag namiddag en op zondag. Vervang de parkeerplaatsen door bomen en ander groen en banken. Leefstraten kunnen gebruikt worden door spelende kinderen, ouders die elkaar ontmoeten, senioren de een petanque bal werpen, tuinmeubilair , |ect. Verwijder de auto in leefstraten en laat daar leven toe
Duurzame en leefbare stad
Mooi straatbeeld en parken kindvriendelijker.
Het straatbeeld mooier maken door meer groen, bomen, geveltuinen, bloembakken, kunst en opruimacties. Parken kindvriendelijker maken door de aanleg van speeltuintjes, zandbakken, klimrekken, enz. Plekken creëren waar ouders een kop koffie kunnen drinken terwijl kinderen kunnen spelen.Irene T.
Duurzame en leefbare stad
Meer (proper) groen als ontmoetingsplaats
Groen is goed voor het gemoed. Brussel telt teveel grijze, stenen plekken waar enkel zwerfvuil ligt en waar hekkens rondom staan. Hier en daar een goed onderhouden plantsoen aanbrengen doet veel aan het stadsbeeld en creeert een ontmoetingsplaats voor iedereen.
Duurzame en leefbare stad
Moestuinen en compostpunten.
|+ Proficiat voor dit participatieproject. Opgelet, zinvolle participatie vereist feedback en de mogelijkheid participatie echt een impact te geven. Ook de meest kwetsbare groepen mensen de kans geven om te participeren, dus misschien niet in geschreven vorm enkel dit initiatief voeren. Meer gedulde moestuinen. Meer compostpunten. Babytheken. Tweetalige scholen. Fietspaden en rekken. Ruilbeurzen, repaircafé, buurtplatformen. Karen V.
Duurzame en leefbare stad
Buurtgerichte moestuinen
Buurtgerichte moestuinen. Zo heeft iedereen een tuin en is dit ook een ontmoetingsplaats waar buren elkaar leren kennen. Hatice
Duurzame en leefbare stad
Meer ontmoetingsplekken in de stad
Door kleine aanpassingen in de openbare ruimte kunnen plekken gecreëerd worden die uitnodigen tot ontmoeting: picknicktafels, banken, zithoekjes, …
Duurzame en leefbare stad
Ban(g)k voor elkaar
Banken in de stad zijn plekken voor informele, ongedwongen, kleine ontmoetingen, ze geven kansen tot lichte bindingen, maar kunnen evenzeer broedplaatsen van gemeenschappen zijn. Er staan veel te weinigbanken in Brussel en de meeste banken zijn saai en stimuleren geen oogcontact of gesprek. Ik dacht aan een wedstrijd waarin scholen, kunstacademies, kunstenaars, maar evenzeer creatieve burgers, ontwerpen voor ontmoetingsbanken kunnen insturen, die door een jury beoordeeld worden. De knapste en vooral meest ontmoetings-bevorderende banken worden geproduceerd door beroepsopleidingen lassen, houtbewerking, ... in samenwerking met de ontwerper van de bank. De banken worden verspreid over Brussel op strategische plaatsen, in publieke ruimten, maar misschien ook daar waar publieke ruimten overgaan naar private ruimte, op verborgen plekjes in buurten. Er kan zelfs een wandelroute ontworpen worden langs de ontmoetingsbanken, opdat bang voor elkaar, bank voor elkaar wordt.
Duurzame en leefbare stad
Groene zones in Brussel
Workshop moestuin in de stad. Meer hoge bomen, minder parkeerplaatsen. Nore D.
Duurzame en leefbare stad
Mijn Straat naar een beter leefklimaat
Het spel is een laagdrempelige manier om bewoners actief te betrekken bij hun straat en bij het klimaat. Mijn straat naar een beter leefklimaat” is op een prikkelende manier vormgegeven, wekt de nieuwsgierigheid en zet aan tot deelname en inbreng! Op speelse wijze informeert het de bewoners over de mogelijkheden om hun straat leefbaar, groen en veilig te maken. Bewoners werken samen en leren elkaar zo beter kennen. Het spel creëert betrokkenheid: Op informele wijze ontstaat een gesprek tussen straatbewoners. Het spel wordt aangezwengeld en begeleid door een straatregisseur.
Duurzame en leefbare stad
Onthaal migranten, groene ruimten, woningen
Verbetering van omstandigheden voor migranten, een echt onthaal. Laten we de groene ruimtes die nog over zijn behouden voor ontmoetingsplekken, recreatie, stadslandbouw en andere initiatieven. Kantoren en andere lege huizen kunnen omgebouwd worden tot woningen. Vooral géén hoge torens bouwen. Jori V.
Duurzame en leefbare stad
Stimuleren van gezonde voeding
- Sensibiliseren: kennis, inzichten, impact - Scholen: drinkbussen met water op scholen, fruitmomenten - Ouder-kindworkshops rond gezonde voeding vb. Kookmet - Good Food ambassadeurs en zichtbaarheid in elke wijk, collectieve moestuinen, |… vb. Boeren en buren - Kookboekjes maken met gezonde receptjes vb. Muse - Hopon oudercafés om te sensibiliseren - Ouder-ambassadeurs - Communicatie en sensibiliseren
Duurzame en leefbare stad
Tiny forest
Misschien een soort Tiny forest in de voetgangerszone?
Duurzame en leefbare stad
Straatactiviteiten.
Proposer des activités écologiques dans les rues.Juliette L.
Duurzame en leefbare stad
Groene wandelingen
We hebben nog veel groene zones. Organiseer vanuit de gemeentes groenwandelingen met uitleg over de flora, kruiden, hoe we zelf kunnen omgaan met de planten bij ons in huis.
Duurzame en leefbare stad
Tuinstraten, kleine parkjes en groene pleintjes
Vooral in Brussel Centrum is er zo weinig gezellig groen met een bankje erbij. (Warandepark is drukbezocht, in de voetgangerszone zitten veel junkies / alcoholverslaafden / daklozen, ook aan Fontainas is het park drukbezocht, ...) De droom: Tuinstraatjes waar je fijn kan slenteren en het gezellig vertoeven is. In elke straat wat bomen en een bankje, waar je kan kletsen met buren. Gezellige en rustige kleine parkjes of openbare tuintjes, op wandelafstand voor iedereen.
Duurzame en leefbare stad
Mobiele planten/boombakken De Brouckere
Het De Brouckèreplein is momenteel een steenvlakte. Een simpele oplossing is het plaatsen van mobile planten/boombakken, zo wordt het plein als ontmoetingsplaats een stuk aangenamer, hittebestendiger en blijft het beschikbaar voor evenementen.
Duurzame en leefbare stad
Buurtcomposten op loopafstand.
Ons organisch afval ter plaatse laten veranderen in vruchtbare aarde zonder plastiekzak afval of transport.Bovendien is er makkelijk sociaal contact tussen culturen en generaties. Samen kunnen we iets doen voor minder afval.
Duurzame en leefbare stad
Een groene verbinding tussen het klooster Saint-Antoine en het Anneessensplein
Een groene verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein. Een groene autoluwe verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein zorgt ervoor dat publieke functies zoals de vzw de lork (vzw die dagopvang van mindervaliden voorziet), de sociale antenne van CPAS Artois (opvang van werkzoekenden) eveneens het Sint Antoine klooster (les franceins die elke dinsdag een collecte voedingswaarde bedient aan 150 personen) met elkaar verbonden zijn en elk bereikt kunnen worden op een veilige wijze. Het gaat om een minimale stedelijke ingreep. Een kleine groene cluster die het groen van de binnentuin van het klooster verbind met de groenaanleg van het Anneessensplein, hierdoor voorzie je ook dat het pleintje op de punt tussen de Artesiëstraat en de Kazernestraat word benut en geen plaats tot dumping van afval wordt. Eveneens zorgt het enkelrichtingsverkeer van beide straten ervoor dat deze gevaarlijk samenkomen op deze punt.