Durable and liveable city
Durable and liveable city
You can get inspired by the ideas on this page, or you can develop a project based on one or more of the ideas.
Don't forget that a project must always respond to the criteria of the Bruss-it project call.
These ideas were submitted already
Durable and liveable city
Openluchtzwembad
Openluchtzwembad zodat alle Brusselaars die niet op reis kunnen gaan, toch van de vakantie genieten! Lieve V.
Durable and liveable city
Misschien een soort Tiny forest in de voetgangerszone?Fietser Stalingradlaan
Super tof initiatief!! Ik zou een boek kunnen schrijven maar toch enkele ideetjes van een Stalingradlaan naar Brussel-Zuid-pendelaar: pak de zone BXL-MIDI - Stalingrad aan! Groen: bomen, planten ... Winkeltjes / horeca onder het spoor. Controleer en beboet a.u.b. de roodrijders aan de binnenring, tussen Stalingrad en ''Wasteland''. Ik zie dagelijks als fietser auto''s door het rood vlammen terwijl ik groen heb. Julie D.
Durable and liveable city
Meer (proper) groen als ontmoetingsplaats
Groen is goed voor het gemoed. Brussel telt teveel grijze, stenen plekken waar enkel zwerfvuil ligt en waar hekkens rondom staan. Hier en daar een goed onderhouden plantsoen aanbrengen doet veel aan het stadsbeeld en creeert een ontmoetingsplaats voor iedereen.
Durable and liveable city
Meer ontmoetingsplekken in de stad
Door kleine aanpassingen in de openbare ruimte kunnen plekken gecreëerd worden die uitnodigen tot ontmoeting: picknicktafels, banken, zithoekjes, …
Durable and liveable city
Publieke ontmoetingsplaatsen met een minimum aan aanbod
Brussel heeft nood aan meer groene, publieke ontmoetingsplaatsen met een minimum aan recreatief aanbod dat generaties verbindt.
Durable and liveable city
Mobiele planten/boombakken De Brouckere
Het De Brouckèreplein is momenteel een steenvlakte. Een simpele oplossing is het plaatsen van mobile planten/boombakken, zo wordt het plein als ontmoetingsplaats een stuk aangenamer, hittebestendiger en blijft het beschikbaar voor evenementen.
Durable and liveable city
Publieke stadstuintjes voor kinderen.
Als jong gezin snakken wij naar groene ruimte dicht bij huis. In mijn ideale stad worden kleine pleintjes, verlaten tuinen en ongebruikte openbare ruimten omgevormd tot publieke stadstuintjes waar mijn kind kan spelen.Sarah H.
Durable and liveable city
Een groene verbinding tussen het klooster Saint-Antoine en het Anneessensplein
Een groene verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein. Een groene autoluwe verbinding tussen het sint Antoine klooster en het Anneessensplein zorgt ervoor dat publieke functies zoals de vzw de lork (vzw die dagopvang van mindervaliden voorziet), de sociale antenne van CPAS Artois (opvang van werkzoekenden) eveneens het Sint Antoine klooster (les franceins die elke dinsdag een collecte voedingswaarde bedient aan 150 personen) met elkaar verbonden zijn en elk bereikt kunnen worden op een veilige wijze. Het gaat om een minimale stedelijke ingreep. Een kleine groene cluster die het groen van de binnentuin van het klooster verbind met de groenaanleg van het Anneessensplein, hierdoor voorzie je ook dat het pleintje op de punt tussen de Artesiëstraat en de Kazernestraat word benut en geen plaats tot dumping van afval wordt. Eveneens zorgt het enkelrichtingsverkeer van beide straten ervoor dat deze gevaarlijk samenkomen op deze punt.
Durable and liveable city
Braakliggend terrein inpalmen
Ik stel een nieuw beleid voor dat eigenaars van braakliggende terreinen, waar op korte termijn geen project voor voorzien is, verplicht om minstens gras aan te leggen of het terrein begaanbaar te maken. Waarna het terrein ter beschikking wordt gesteld van de gemeente en de wijkbewoners. De gemeente kan dan bijvoorbeeld een paar picknick tafels of een speeltuintje installeren, of de bewoners kunnen bakken zetten voor moestuinen enz. De gemeenschap zou dus genieten van het terrein tot de eigenaar een concreet project heeft.
Durable and liveable city
Stimuleer groene gevels in stadscanyons
Maak werk van groene gevels in de stadscanyons, door buurtwerk en groene comités die met hulp van aanplant acties van inheemse plantensoorten te sensibiliseren. Wat nog eens de buurtwerking verstevigt en de mensen betrokkener maakt bij het netjes houden van hun straten en gevels , ook een remedie tegen de graffiti plaag waarmee Brussel vecht.
Durable and liveable city
Moestuinen en compostpunten.
|+ Proficiat voor dit participatieproject. Opgelet, zinvolle participatie vereist feedback en de mogelijkheid participatie echt een impact te geven. Ook de meest kwetsbare groepen mensen de kans geven om te participeren, dus misschien niet in geschreven vorm enkel dit initiatief voeren. Meer gedulde moestuinen. Meer compostpunten. Babytheken. Tweetalige scholen. Fietspaden en rekken. Ruilbeurzen, repaircafé, buurtplatformen. Karen V.
Durable and liveable city
Meer bomen
Het is belangrijk om waar mogelijk bomen te planten. Maar waarom geen fruitbomen ? Er kunnen allerlei projecten rond gemaakt worden terwijl we tegelijkertijd schaduwplaatsen maken en milieubewust bezig zijn.
Durable and liveable city
Planting trees and flowers
One day a month planting more greenery in the city with volunteers. Example every first friday of the month planting trees and flowers.
Durable and liveable city
Voedselbossen in de stad
Dit kan zowel groot als kleinschalig, maar zelf had ik graag een grootschaliger project gehad, waarop we op een leegstaand terrein van minimum 1 hectare (vb naast het Weststation) een voedselbos collectief gaan creëren en onderhouden. Een voedselbos is een bos waarin fruit- en notenbomen staan, bijenkorven, bessenstruiken, meerderjarige eetbare planten, zodat het op termijn een zelfregulerende werking heeft. voedseltuintjes kunnen erbijkomen...
Het idee is dat het project mee gedragen wordt door buurtscholen, buurtwerkingen en buurtbewoners, ... de scholen en buurtwerkingen kunnen het voedselbos als educatieve en vormende plaats beschouwen, buurtbewoners kunnen vrijwillig meewerken of gewoon komen wandelen in het bos.
Op termijn zie ik ook een mogelijkheid voor een lokaal, waar lesjes, vergaderingen of zelfs kleine feesjes kunnen doorgaan. Waarbij mensen leren over voedselbossen, permacultuur, gezonde voeding, bijen, vruchtensappen persen, confituur maken, ...
Durable and liveable city
GROENE verbindingen
Verbind parken en grote verkeerspunten met elkaar zodat mensen zich van noord naar zuid en oost naar west kunnen kunnen verplaatsen en zich ontspannen op een aangename manier.
Durable and liveable city
Onthardingsregister.
Onthardingsregister. Naar Gents model alle onnodig verharde stukken openbare ruimte in kaart brengen. Deze in samenwerking met de buurt ontharden en waar mogelijk planten en bomen aanbrengen. Koppel dit aan een plan om waar het kan parkeerplaatsen weg te nemen en zo kan dat bomenplan efficiënt uitgevoerd worden.Steven J.
Durable and liveable city
Groene wandelingen
We hebben nog veel groene zones. Organiseer vanuit de gemeentes groenwandelingen met uitleg over de flora, kruiden, hoe we zelf kunnen omgaan met de planten bij ons in huis.
Durable and liveable city
Fruitbomen en -struiken langs de straten en op pleinen
In Kopenhagen planten ze fruitbomen en -struiken in de straten, op pleinen en in parken. Iedereen mag er van plukken en ter plaatse opeten. Dit zou ons nog dichter bij de natuur kunnen brengen.
Durable and liveable city
Water
Installeer meer fonteinen, waterbaden, sproei-installaties, speel met de architectuur ervan dat ons Brussel weer mooier maakt en in de zomer frisheid geeft.
Durable and liveable city
Speelstraten
Mijn idee is om elke zaterdag en zondag sommige straten af te sluiten om een beetje te spelen Kimon P.
Durable and liveable city
Ieder park is een achtertuin
Veel families in Brussel wonen klein zonder tuin of terras. Veel groene plekken kunnen gebruikt worden om het leven te verbeteren.Bijvoorbeeld met meer banken en picknicktafels om de kans te bieden om in buitenlucht te kunnen eten. Vooral naast speelpleinen is het gras niet altijd proper, het wordt gebruikt door vele als honden wc.
Durable and liveable city
Tuinstraten, kleine parkjes en groene pleintjes
Vooral in Brussel Centrum is er zo weinig gezellig groen met een bankje erbij. (Warandepark is drukbezocht, in de voetgangerszone zitten veel junkies / alcoholverslaafden / daklozen, ook aan Fontainas is het park drukbezocht, ...) De droom: Tuinstraatjes waar je fijn kan slenteren en het gezellig vertoeven is. In elke straat wat bomen en een bankje, waar je kan kletsen met buren. Gezellige en rustige kleine parkjes of openbare tuintjes, op wandelafstand voor iedereen.
Durable and liveable city
Laat kinderen weer buitenspelen
De straat is voor de auto. Overal mag men parkeren en rijden. Buitenspelen zit er voor de Brusselse kinderen helaas niet in: de straat is veel te gevaarlijk! Maar als we nou eens de buitenruimte opnieuw indelen, en dan de kinderen op plaats één zetten? Wat is er dan belangrijker: transitverkeer of buiten tikkertje spelen? En een parkeerplek voor de deur of een voetbalveldje? Dit idee kan makkelijk getest worden: sluit iedere laatste zondag van de maand een straat of voor gemotoriseerd verkeer en maak er een speelstraat van!